De Borsbeekse gemeenteraad van juni kan al meer zicht geven op de gevolgen van een fusie.© FILIP SPOELDERS

Borsbeek

In juni wil burgemeester Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek) zijn raadsleden bijkomende informatie geven over een mogelijke fusie met Antwerpen. De dertien werkbanken die de gevolgen van een fusie onderzoeken zitten dan ook in een laatste fase.

Filip Spoelders

Geen enkel actiepunt die de werkbanken onderzoeken, is helemaal afgerond. De stuurgroep boven de werkgroepen laat wel enkele kleine conclusies optekenen. Zo zou het Borsbeekse Tirolerhof zijn centrale rol in lokaal buurtwerk behouden maar kan het een boost krijgen door een beroep te doen op de dienstverlening van het Antwerpse team Gelijke kansen. Ook mag Borsbeek inspiratie halen bij de teams van de straatvrijwilligers uit Antwerpen. Zij pakken het zwerfvuil in de straten aan en werken rond projecten voor volkstuinen.

Bij een fusie worden de financiële tekorten van de parochies Sint-Jan-Berchmans en Sint-Jacobus volledig overgenomen door Stad Antwerpen. Nu neemt de stad enkel dertig procent van het tekort van Sint-Jan-Berchmans op zich.

Duurdere uitleendienst

De uitleendienst van Antwerpen lijkt na een vergelijking veel uitgebreider dan die van Borsbeek. De gemeente merkt op dat de aanvraagperiode langer is in Antwerpen en dat de kostprijs voor ontleningen wat hoger ligt dan in Borsbeek.

Voor conclusies van alle werkbanken is het wachten op juni en op de infobrochure die Borsbeek tijdens de zomer onder zijn inwoners gaat verdelen.

LEES OOK. Burgers voor Borsbeek: “Vier en een half maanden voor volksraadpleging over fusie en de Borsbekenaar weet nog van niets”

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *