Met samenvattingValencia won gisteravond met 1-0 van Real Madrid, maar het duel in Mestalla zal ongetwijfeld nog een staartje krijgen. Van de 72ste tot de 104de minuut werd er nauwelijks nog gevoetbald, maar waren er wel veel opstootjes, overtredingen, kaarten en boosheid vanwege racisme vanaf de tribunes richting Vinícius Júnior, die uiteindelijk rood kreeg. ,,De racisten hebben gewonnen, gefeliciteerd”, reageerde de 22-jarige Braziliaan van Real Madrid.

Over voetbal zal het de komende dagen in Spanje en de rest van de wereld vermoedelijk weinig gaan na het duel in Mestalla, het fraaie stadion van Valencia dat exact honderd jaar bestond. In de laatste veertig minuten werd er nauwelijks nog gevoetbald en de extra tijd bedroeg liefst veertien minuten.

Lees ook
• Real is racisme zat: ‘Het probleem is niet Vinícius, het probleem is het Spaanse voetbal’

Het ging allemaal mis in de 72ste minuut. De Braziliaanse Vinícius Júnior kreeg het publiek van Valencia achter het doel op zijn dak na een opstootje in het strafschopgebied. De 22-jarige Braziliaan maakte aan de arbiter duidelijk dat er sprake was van racisme vanaf de tribunes, maar er werd niet echt ingegrepen. De aanvaller liep naar het vak achter het doel van Valencia toe en wees scheidsrechter Ricardo de Burgos de daders aan, maar de Spaanse arbiter was niet van plan om te staken.

In de voetbalpodcast gaat het ook over het racisme in SpanjeOf de daders wel zijn gepakt door de stewards en politie op de tribunes is nog niet duidelijk. Er waren even daarvoor ook al wat voorwerpen op het veld gegooid. Duizenden fans zongen nog tijdens de wedstrijd zonder schaamte ‘Mono’ (aap) naar Vinícius, maar de wedstrijd werd niet stilgelegd.

Ancelotti wist Vinícius voor even weer rustig te krijgen. In het restant, met ruim een kwartier aan blessuretijd, wist Real de gelijkmaker niet meer te forceren. In die blessuretijd werd het opnieuw onvriendelijk op het veld, met een flink opstootje tussen spelers van beide teams. De Georgische doelman Giorgi Mamardashvili daagde Vinícius Júnior uit.


De Braziliaan, die bij het opstootje werd vastgepakt bij zijn nek, deelde een tik uit aan een van de spelers van Valencia en moest met rood vertrekken in de 97ste minuut een rode kaart. Vinícius reageerde met een cynisch applaus richting de scheidsrechter. Rubén Baraja werd na een assist van Justin Kluivert matchwinnaar in Mestalla.

Vinícius Júnior maakte op zijn achttiende verjaardag de overstap van Flamengo naar Real Madrid. De laatste twee jaar groeide hij uit tot een van de dragende krachten bij Real Madrid met zijn goals en dribbels, maar de Braziliaan is niet bepaald geliefd bij de supporters van andere clubs in Spanje.

Vinícius Júnior.
Vinícius Júnior. © AFP

Regelmatig krijgt hij te maken met racisme vanaf de tribunes, eerder dit seizoen hadden duizenden supporters van Atlético Madrid het nog op hem gemunt tijdens de stadsderby van Madrid. Vinícius kreeg vanavond zijn eerste rode kaart van het seizoen, maar kreeg ook al tien keer geel. In de Champions League kwam hij dit seizoen tot slechts één gele kaart.

Ancelotti sprak na afloop schande van de taferelen in Mestalla. ,,Ik wil niet over voetbal praten, ik wil het hebben over wat er hier is gebeurd. Dat is veel belangrijker. Als een speler wordt uitgescholden en een trainer moet erover nadenken om hem van het veld te halen, dan gaat er iets niet goed in een competitie. La Liga heeft een groot probleem. Bij racisme moet je het spel direct stoppen. Als een heel stadion iemand een aap roept, moet je de wedstrijd stilleggen. Dat zei ik tegen de scheidsrechter, maar hij ging daar niet in mee. Het is 2023, dit kan echt niet meer.”

Bekijk hier de samenvatting van Valencia – Real Madrid

Vinícius reageerde een uurtje na de wedstrijd via Instagram op alle incidenten in Mestalla. ,,De racisten hebben hun prijs gewonnen. Ik kreeg mijn rode kaart, gefeliciteerd. Dit is geen voetbal, dit is La Liga”, schreef de Braziliaan, waarmee hij de slogan van de Spaanse competitie op de hak nam.

Via Twitter ging hij daarna nog uitgebreider in op de gebeurtenissen van vanavond in Valencia. ,,Het was niet de eerste keer, niet de tweede keer, niet de derde keer. Racisme is normaal in La Liga. De competitie vindt het normaal, de bond ook en de tegenstanders moedigen het zelfs aan. De competitie die ooit van Ronaldinho, Ronaldo, Cristiano Ronaldo en Lionel Messi was, is vandaag van de racist. Een prachtig land, dat mij verwelkomde en waar ik van hou, maar ook het land dat accepteerde om het beeld van een racistisch land naar de wereld te exporteren. Het spijt me voor de Spanjaarden die het er niet mee eens zijn, maar vandaag staat Spanje in Brazilië bekend als een land van racisten. Maar ik ben sterk en ik blijf tegen de racisten strijden, ook al wordt het een zware strijd.”

Ook La Liga-baas Javier Tebas reageerde op twitter op het nieuwe dieptepunt in Spanje. Hij was het niet oneens met Vinícius, maar zei wel dat de Spaanse competitie juridisch aan handen en voeten gebonden is. Zomaar wedstrijden stilleggen of tribunes ontruimen kan in La Liga niet zomaar. ,, Dat hebben we op uw verzoek aan u proberen uit te leggen. We hebben twee meetings georganiseerd, maar bij beide meetings kwam u niet opdagen”, aldus Tebas rechtstreeks tot Vinícius.

Binnen enkele minuten reageerde Vinícius weer op Tebas: ,,In plaats van racisten te bekritiseren, valt de president van La Liga mij aan…. Ik ben niet je vriend om over racisme te praten. Ik wil acties en straffen.”


Justin Kluivert: ‘Excuses namens de hele club’

Justin Kluivert werd na afloop in zijn interview voor de Spaanse televisie ook nog gevraagd naar wat er allemaal op de tribunes gebeurde. ,,Dit mag nooit gebeuren, want dit is gewoon heel slecht. Ik hou hier helemaal niet van. Namens de hele club bied ik onze excuses aan, want dit heeft echt niets met voetbal te maken. Muy malo“, besloot de 24-jarige aanvaller uit Amsterdam.


Vanuit Engeland zag ook voormalig topverdediger Rio Ferdinand de beelden uit Mestalla vol afschuw aan. ,,Wie beschermt Vinícius? Ik zie pijn, ik zie walging, ik zie een jongen die hulp nodig heeft. Mensen moeten samen opstaan en meer eisen van de bonden die deze sport organiseren”, schrijft Ferdinand, waarna hij een oproep doet aan spelers als Paul Pogba, Neymar, Marcus Rashford, Bukayo Saka, Jude Bellingham, Zlatan Ibrahimovic, Memphis Depay, Erling Haaland en Jack Grealish.

Valencia kwam twee uur na de wedstrijd met een statement op de clubsite. ,,Hoewel dit een incident is, horen beledigingen aan het adres van een speler van het rivaliserende team niet thuis in het voetbal en passen ze niet bij de waarden en identiteit van Valencia. De club onderzoekt wat er is gebeurd en zal de zwaarste maatregelen nemen.”

Programma, uitslagen en stand La Liga
In ons matchcenter zie je het volledige programma van de komende speelronde in de Spaanse competitie, de stand en alle uitslagen van de gespeelde wedstrijden. Hieronder zie je alle video’s uit La Liga.


Alle video’s over La Liga

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *