Arthur Vermeeren is volgens de Spaanse media een van de mogelijke vervangers voor de afscheidnemende Sergio Busquets bij FC Barcelona. De kersverse Spaanse landskampioen heeft nochtans weinig met Belgen. Slechts twee landgenoten voetbalden ooit voor Barça. Toevallig ook twee Antwerpenaren: Fernand Goyvaerts en Thomas Vermaelen.

Koen Frans

LEES OOK. “Arthur Vermeeren op lijstje van FC Barcelona”, Antwerp wil middenvelder houden

Nee, Arthur Vermeeren tekent nog niet meteen bij FC Barcelona. Absoluut niet zelfs. Voorlopig staat zijn naam alleen nog maar een op een lijstje met mogelijke vervangers voor de afscheidnemende Sergio Busquets. In de Spaanse kranten worden de namen van Joshua Kimmich (Bayern München) en Martín Zubimendi (Real Sociedad) als meest plausibele opties naar voor geschoven. Maar ook Arthur Vermeeren staat samen met nog een zevental andere profielen wel degelijk op de verlanglijst van Barça.

Jordi Cruijff, die eind juni stopt als sportief directeur van Barcelona, liet de naam van Vermeeren weken geleden al vallen nadat scouts van de club uitstekende rapporten over de 18-jarige middenvelder hadden binnengebracht. Ook David Fernández, de vertrouwenspersoon van technisch directeur Mateu Alemany, is grote fan van Vermeeren. Als het effectief tot een transfer zou komen, dan wordt Vermeeren nog maar de derde Belg aller tijden bij het eerste elftal van Barcelona. Gingen hem voor: Fernand Goyvaerts uit Mechelen en Thomas Vermaelen uit Kapellen.

Fernand Goyvaerts (1962-1965)

De naam Fernand Goyvaerts doet wellicht alleen bij doorwinterende voetbalquizzers een belletje rinkelen. ‘Fernando’, zo werd hij in Spanje genoemd, is de enige Belg die zowel voor Barcelona als Real Madrid speelde. De geboren Mechelaar deed dat in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Na Raymond Braine, die voor de Tweede Wereldoorlog van Beerschot naar Sparta Praag trok, was Goyvaerts pas de tweede Belg die voor een buitenlands voetbalavontuur koos. Govyaerts ruilde Club Brugge in voor FC Barcelona. En dat lag gevoelig in eigen land. Zijn transfer naar Spanje betekende dan ook meteen het einde van zijn carrière als Rode Duivel.

© VUM

In zijn eerste anderhalf seizoen kon Goyvaerts zich moeilijk doorzetten bij Barcelona. Maar in het seizoen 1964-1965 brak hij helemaal door en werd hij zelfs uitgeroepen tot beste buitenlandse speler in de Primera Division. Dat leverde hem zowaar een transfer op naar aartsrivaal Real Madrid. Daar werd hij ploegmaat van legendarische spelers als Ferenc Puskás en Francisco Gento. Goyvaerts zou uiteindelijk zes jaar in Spanje voetballen: drie jaar bij Barça, twee bij Real Madrid en ook nog een jaar bij Elche, waar Alfredo Di Stefano toen trainer was. Na zijn voetbalcarrière werd Goyvaerts spelersmakelaar. Hij overleed in 2004 op 65-jarige leeftijd in Brugge.

© VUM

Thomas Vermaelen (2014-2019)

Na Fernand Goyvaerts speelde er bijna vijftig jaar lang geen enkele Belg meer voor het eerste elftal van Barcelona. In de zomer van 2014 bracht Thomas Vermaelen daar verandering in. De linksvoetige centrale verdediger die zijn opleiding had genoten bij Germinal Beerschot en Ajax trok toen transfervrij van Arsenal naar Barcelona. Vermaelen tekende in Catalonië een contract voor vijf jaar. In zijn eerste seizoen bij Barça maakte Vermaelen, geteisterd door blessures, pas op de allerlaatste speeldag zijn officiële debuut voor de club. Dat was in de afscheidsmatch van Xavi op het veld van Deportivo La Coruña.

© EFE

Ook in zijn tweede seizoen kon Vermaelen geen basisplaats afdwingen. Al kwam hij dat seizoen wel in twintig duels in actie. Het jaar nadien werd hij uitgeleend aan AS Roma. In zijn voorlaatste contractjaar maakte Vermaelen voor het eerst zijn opwachting in een Clásico. Barça won eind december 2017 met 0-3 op het veld van Real Madrid en Vermaelen had sterspeler Cristiano Ronaldo in bedwang kunnen houden. Onze landgenoot speelde uiteindelijk 53 wedstrijden in zijn vijf contractjaren bij Barça. Hij scoorde ook één keer, in een competitiewedstrijd tegen Malaga die met 1-0 werd gewonnen.

© AFP

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *