Van vrijdag 16 tot en met zondag 18 juni vindt in Noord-Ierland de Winmau Six Nations Cup Darts 2023 plaats. Nederland gaat het daar opnemen tegen Engeland, Wales, Schotland, Ierland en gastland Noord-Ierland. De Six Nations Cup kent volgens velen het sterkste deelnemersveld van alle internationale teamtoernooien, oftewel topdarts en teamprestaties op het hoogste niveau. Er komen namens Nederland in totaal vijf heren en drie dames in actie.

Na uitgebreid overleg binnen de Technische Staf zijn de volgende teams samengesteld door de bondscoaches:

Dames
Het damesteam bestaat uit Anca Zijlstra, Noa-Lynn van Leuven en Priscilla Steenbergen. Dit ijzersterke trio heeft inmiddels de nodige ervaring. Zo hebben Noa-Lynn van Leuven en Priscilla Steenbergen recent op het 4 Nations Tournament bewezen in goede vorm te verkeren en is Anca Zijlstra al jaren een stabiele factor binnen het team. De damesploeg, onder leiding van bondscoach Karin ten Kate, kijkt uit naar een spannende strijd met regerend kampioen Ierland en de altijd sterke Engelse dames.

Heren
Voor het herenteam zijn Moreno Blom, Alexander Merkx, Wesley Plaisier, Dennie Olde Kalter en Ryan de Vreede geselecteerd. Wesley Plaisier en Dennie Olde Kalter hebben de afgelopen toernooien uitstekend gespeeld in het Nederlandse shirt. Moreno Blom en Alexander Merkx kenden een fantastisch debuut in het Nederlands Team in Duitsland tijdens het recent gespeelde 4 Nations Tournament. Daarnaast presteren alle vier heren zowel nationaal als internationaal uitstekend. Ryan de Vreede werd door de technische staf toegevoegd aan het Nederlands Team. Ryan kent tot nu toe een uitstekend seizoen, is koploper op de NDB Ranking en won al meerdere toernooien. Al met al is het een mooie herenploeg, onder leiding van bondscoach Raymond de Vries, die wederom voor de Six Nations Cup-titel gaat strijden.

Historie
De Nederlandse heren hebben de Six Nations Cup vier keer gewonnen. In 2013 op Texel, in 2018 in Engeland, in 2019 in de Bonte Wever in Assen en vervolgens nog de laatste editie in Schotland. De dames waren er vaak dichtbij, maar moeten nog altijd wachten op hun eerste overwinning. Tijdens de laatste editie in 2022 viel er nog meer te juichen voor het Nederlands Team. Wesley Plaisier pakte namelijk ook de individuele titel bij de heren door in een fantastische finale Scott Taylor te verslaan.

Spelformat
Tijdens het toernooi komen per team vijf heren en drie dames in een round-robin systeem in actie. Omdat alle wedstrijden op het podium worden gespeeld en spelers om de beurt strijden om de winst van één leg, blijft het constant spannend en spectaculair. De zes landen worden dus verdeeld over twee groepen, waarvan de nummers één en twee doorstromen naar de halve finales. De dames en heren spelen ieder hun eigen toernooi. Daarnaast wordt er op de eerste dag ook nog een singlestoernooi gespeeld.

Topdarts tijdens de Winmau Six Nations Cup Darts is absoluut gegarandeerd, omdat de beste spelers van de nationale teams uit Engeland, Wales, Schotland, Ierland, Noord-Ierland en Nederland in actie zullen komen. De NDB wenst alle teams alvast heel veel succes volgende maand in Noord-Ierland!

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *