Het Meetjeslands Brouwerscollectief is van plan om vanaf nu jaarlijks een Meetjeslands biertje te brouwen.© Michel Wijne

MEETJESLAND

Brouwerij 9900 (Eeklo), brouwerij Angarde (Kaprijke), brouwerij Broers (Wachtebeke) en brouwerij Skøllmann (Maldegem) en zythologen Ben Caussyn (DUST tastings, Eeklo) en Tom Meersschaut (De Biersteker, Bentille) slaan de handen in elkaar en vormen sinds kort het Meetjeslands Brouwerscollectief. Met hun eerste biertje ‘TOAT’ brengen ze een ode aan de Meetjeslandse polderaardappelen.

Michel Wijne

“Eind vorig jaar speelde ik met het idee om een soort Meetjeslands brouwerscollectief op te richten”, vertelt Koen Van Hoecke van brouwerij Angarde uit Kaprijke. “Al tijdens onze eerste bijeenkomst besloten we om samen een bier te brouwen met een Meetjeslands karakter.”

“Al vlug volgde een tweede vergadering, waarop we de ingrediënten bepaalden en een recept opstelden. Daarna brouwden we bij brouwerij Angarde een testbrouwsel, dat in februari op het bierfestival in Eeklo geproefd en unaniem goedgekeurd werd. We schaalden op naar vijfhonderd liter en begonnen te brouwen bij brouwerij Broers in Wachtebeke.”

Voor het maken van hun bier TOAT werkten de mannen van het Meetjeslands Brouwerscollectief met regionale producten. “De mouten komen van mouterij The Swaen in Kloosterzande, net over de grens in Zeeuws-Vlaanderen en als hop kozen we voor Groene Bel, een oeroude Belgische hopsoort. De patatten komen dan weer uit de Meetjeslandse grond”, zegt Ruben Laureys van brouwerij Broers. (lees verder onder foto)

TOAT is een uniek blond bier van 7,2 % s op basis van Meetjeslandse polderaardappelen.© Michel Wijne

Fruitigheid

“Door een deel van de mouten in het recept te vervangen door polderaardappelen krijgt het bier een mooie volheid en fruitigheid. Hierdoor wordt ook de gebruikte hop licht geaccentueerd. Dat alles maakt het een bier wat je met geen enkel ander bier kan vergelijken”, aldus bierkenners Ben Caussyn en Tom Meersschaut.

“Ondanks de zoete neus heeft het bier een aangename bitterheid. Het is een lekkere en frisse doordrinker met voldoende body”, klinkt het enthousiast.

Brouwerijfeesten

Wie het bier TOAT wil proeven, kan dat op de zaterdag 10 en zondag 11 juni op de brouwerijfeesten van Brouwerij Angarde in Kaprijke. Ook op het Maldegems Bierfestival, dat plaatsvindt op zaterdag 3 juni, zullen bezoekers kennis kunnen maken met het bier TOAT.

Wegens het beperkte volume is TOAT enkel te verkrijgen bij de brouwerijen van het Meetjeslands Brouwerscollectief.

www.brouwerij9900.be 

www.brouwerijangarde.be

www.brouwerijbroers.be

www.skollmann.be 

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *