Roeien

Marit Janssens maakte de voorbije maanden een enorme progressie en zette enkele knappe resultaten neer.© if

De drie West-Vlaamse junioren losten op het EK U19 in het Franse Brive-la-Gaillarde de steile verwachtingen ruimschoots in. Marit Jansens (KRSN Oostende), Brecht Verkest en Lukas Depla (allebei KR Brugge) slaagden er in door te stoten tot de A-finale. Zij grepen naast eremetaal, maar waren er wel heel dicht bij.

William Defraigne

Marit Janssens (18) was op het EK U19 aan haar tweede internationale roeitoernooi toe. Vorig seizoen finishte ze op de Internationale Jeugdbeker als vierde in de dubbelvier. Toch schat ze haar vijfde plaats op het EK in skiff veel hoger in. “Je kan beide toernooien niet vergelijken. Deelnemen aan de Jeugdbeker kan je zien als een voorzichtige start van een eventuele internationale carrière. Het EK daarentegen is het op één na meest kwalitatieve event en kan ook de springplank zijn naar een WK-deelname.”

Marit Janssens droomt hardop van een ticket voor het WK U19, dat in augustus op de olympische roeibaan van Parijs 2024 zal plaatsvinden. “Ik wil er alles voor doen en keihard blijven werken om uitgestuurd te worden naar het WK”, aldus de Jabbeekse. “Vorig seizoen greep ik nog naast de Belgische skifftitel, maar onlangs won ik met meer dan zes seconden voorsprong. Voor bondscoach Axel Müller bleek dit ruimschoots voldoende om mij te selecteren voor het EK. Dat was niet alleen een deugddoende bekroning van een succesvol voorseizoen, maar ook van een unieke begeleiding door coach Jeroen Neus. Ik besef maar al te goed dat ik echt veel te danken heb aan mijn coach en kijk uit naar de manier waarop hij me naar het WK kan loodsen. De bal ligt wel bij de bondscoach en zijn nationale sporttechnische commissie, die zich straks kunnen buigen over de selectie van drie nationale teams die zich op het EK binnen de top vijf roeiden.”

Coach Neus houdt zich enigszins op de vlakte als de WK-selectie ter sprake komt. “Die beslissing valt wellicht binnen enkele dagen. We hopen natuurlijk dat Marit er bij mag zijn. We kunnen niet alleen haar goede resultaten voordragen, er is ook de opvallende progressie die ze de voorbije maanden maakte. Zelfs tijdens het EK zagen we Marit grote stappen zetten. In elke race kwam ze sterker voor de dag, met als hoogtepunt die snelle eindsprint waarmee ze in de A-finale de Poolse Gabriela Stefaniak de vijfde plaats afsnoepte. Het is dus duidelijk dat Marit haar hoogtepunt nog lang niet heeft bereikt. Hopelijk kan ze op het WK U19 bewijzen dat het EK een ideale leerschool was waaruit ze de nodige lessen trok om daar met een knap resultaat uit te pakken.”

Examens

“De komende weken gaat mijn focus wel naar mijn eindexamens”, besluit Janssens, die in haar laatste jaar wetenschappen-wiskunde zit. “Toch zal ik tussendoor elke dag oefensessies afwerken. Indoor roeien, lopen of fietsen: keuze zat. Ik wil me klaarstomen voor de befaamde Holland Beker eind juni of de internationale jeugdregatta acht dagen later, die op dezelfde Amsterdamse Bosbaan wordt geroeid. Ideale races om de ultieme voorbereiding op het WK op te starten (knipoogt).”

Lukas Depla werd op het EK vierde in de dubbeltwee met Juul Persyn, terwijl Brecht Verkest samen met Neal Laureyns, Karel Debruyne en Jules Vanoverschelde als vijfde eindigde in de dubbelvier.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *