In oktober 2020 verkeert ons land in volle coronaperiode. Ten huize Kenny Priem en Mariet Vandeweghe, in de Oude Heirweg in Koolskamp, kan het de sfeer niet drukken. Het koppel voert ferme renovatiewerken uit en is in blijde verwachting van hun eerste dochter. Maar plots loopt het mis als Kenny hout wil zagen.

“Ik wilde mijn zaagmachine afzetten, maar deed dat met de verkeerde hand. Tijdens de kruisbeweging kwam ik met mijn vingers in de zaag terecht. Het was bizar, want ik had het niet door. Eerst dacht ik dat er een blok hout in de machine vastzat. Maar toen zag ik bloed uit mijn hand spuiten en besefte ik de ernst van de situatie.”

Vingers zoeken

Kenny belde meteen de hulpdiensten terwijl hij zijn vingers zocht. Zijn hand stak hij snel in een schaal met ijs. “In het AZ Delta werd duidelijk dat ik mijn ring- en middelvinger kwijt was, en een stuk van mijn pink en wijsvinger. Het bleek door het zaagincident te moeilijk om de juiste delen opnieuw met elkaar te verbinden.” (lees verder onder de foto)

Tiny Decoster en Vicky Logghe willen met hun trektocht naar Santiago de Compostela de crowdfunding van Mariet en Kenny ondersteunen.© Levi Verbauwhede

Het nieuws kwam hard binnen. Kenny is IT’er, thuis ook klusjesman en speelt voetbal en slagwerk bij een Brugse harmonie. “Het was hard vloeken. Toch probeerde ik het incident snel een plaats te geven. Ik moest herstellen om mijn vrouw te helpen. De renovatie moest afgewerkt worden en drie maanden later zou onze dochter geboren worden.”

Naked Prosthetics

Meer dan tien maanden volgde hij een intense revalidatie. Die kosten werden gelukkig gedekt door de hospitalisatie- en ziekteverzekering. Nadien bekeek hij met zijn chirurg of hij in aanmerking kwam voor een prothese. “Voor een bionisch model ben ik zogezegd te weinig kwijt, daarvoor zou ik mijn volledig hand moeten verloren hebben. Maar de arts sprak over een nieuwe Amerikaanse uitvinding, Naked Prosthetics.”

Dat zorgt voor meer functionaliteit via opzetstukken en een armband met mechanische scharnieren. In Kortrijk werd zijn hand gefilmd en opgemeten, begin 2022 kreeg Kenny groen licht om een prothese op maat te kunnen bestellen. “Maar de kostprijs bedroeg 35.000 euro, ik ging er dus niet meteen op in.” (lees verder onder de foto)

Kenny verloor zijn middel- en ringvinger en een deel van zijn wijsvinger en pink.© IF

Naked Prosthetics is voorlopig niet erkend, waardoor de verzekering niet tussenkomt. “Het zou anders zijn mocht het om een werkongeval in plaats van een privé-accident gaan”, vertelt Mariet. “Voor een invaliditeitsuitkering komt hij ook niet in aanmerking. Daarvoor heeft hij ‘te weinig’ verloren. En als extra zout op de wonde zei men dat je tijdens bureauwerk ook met één vinger kan typen. Van die ferme uitspraak moesten we even bekomen.”

Crowdfunding

Kenny en Mariet startten een crowdfunding om de hoge kostprijs van de prothese te kunnen betalen. Vicky Logghe (32) en Tiny Decoster (51), een bevriend koppel uit Wingene, maakten het revalidatieproces van dichtbij mee. Het paar speelt al langer met het idee om een trektocht naar Compostela te ondernemen en koppelt die actie nu aan een goed doel, namelijk de vingers van Kenny.

“We willen tijdens onze wandelingen de crowdfunding onder de aandacht brengen”, vertellen ze. “We verdelen onze reis onder in etappes. Bedrijven en andere organisaties kunnen een etappe sponsoren. Wij vermelden hen dan op onze sociale media waar we dagelijks over onze trektocht berichten. We zullen ook T-shirts maken. Maar we hopen ook dat we anderen inspireren om een actie op te richten.”

Walk4Hand

De vier bedachten samen de leuze ‘Walk4Hand’ en creëerden een flyer, website en Facebookpagina. Aangezien Mariet en Kenny geen vzw zijn, mogen ze zelf geen zaken verkopen. “We zijn dus afhankelijk van giften en acties die een goed doel willen steunen”, gaat Mariet verder. “De Sporty Papa’s uit Zwevezele organiseren alvast een event in september.” (lees verder onder de foto)

De vier bedachten samen de leuze ‘Walk4Hand’ en creëerden een flyer, website en Facebookpagina. Bedrijven en andere organisaties kunnen de wandeling van Vicky en Tiny sponsoren.© Levi Verbauwhede

Tiny en Vicky vertrekken op 1 juli met de trein van Rijsel naar Saint-Jean Pied de Port, aan de voet van de Franse Pyreneeën. Van daaruit is het nog zo’n 800 kilometer richting Santiago de Compostela. “We hopen er zes weken later te arriveren.”

Extra lening

De crowdfunding loopt tot oktober. “Symbolisch, drie jaar na het ongeval”, besluit Kenny. “Dan wil ik teruggaan naar de specialist om de prothese te bespreken. Met de financiële steun en eventueel een extra lening hoop ik de hoge kostprijs te kunnen betalen.”

Meer info en de avonturen van Vicky en Tiny vind je via www.walk4hand.be en op de gelijknamige Facebookgroep. De familie financieel steunen kan via www.justgiving.com/crowdfunding/kennys-new-hand of het rekeningnummer BE26 7555 8691 5529.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *