© AFP

De Hubertus Vereniging Vlaanderen, die jagers vertegenwoordigt, vraagt om de risicozone voor wolven uit te breiden naar heel Vlaanderen, waardoor veehouders een schadevergoeding kunnen krijgen bij wolvenschade. De oproep komt er nadat er afgelopen nacht voor het eerst melding is gemaakt van een wolf in West-Vlaanderen.

Bron: BELGA

Het wolvenrisicogebied is een perimeter waarbinnen veehouders subsidies kunnen bekomen om hun dieren te beschermen tegen wolven. In de kern van het bestaande wolvengebied, in het noorden van de provincie Limburg, waren die maatregelen al langer van kracht. Recentelijk heeft Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) het gebied tussen de stad Antwerpen en Hoogstraten in de grensregio met Nederland ook aangeduid als wolvengebied. Binnen de risicozone is ook nog een schutkring waarbinnen ook niet-professionele rundvee- en paardenhouders subsidies kunnen krijgen. 

LEES OOK. Wolf voor het eerst in 200 jaar gespot in West-Vlaanderen: “Het onwaarschijnlijke is gebeurd”

Naar aanleiding van de wolf die afgelopen nacht werd gespot in West-Vlaanderen vraagt de Hubertus Vereniging Vlaanderen aan minister Demir om de maatregelen uit te breiden. Voor de jagersvereniging is het duidelijk dat “een uitbreiding naar heel Vlaanderen zich opdringt” van de zone waarin een schadevergoeding mogelijk is, klinkt het in een persbericht. In principe wordt de risicozone om de drie maanden geactualiseerd door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) op basis van de beschikbare wetenschappelijke kennis over de verspreiding van wolven in Vlaanderen.

Volgens Welkom Wolf heeft de wolf in West-Vlaanderen nog geen slachtoffers onder kleinvee gemaakt. De organisatie betwijfelt ook of het dier in West-Vlaanderen een nieuwe thuis heeft gevonden. “Dit is geen geschikt gebied voor een wolf. Zij hebben een enorme behoefte aan ruimte en bosrijk gebied en dat is er in West-Vlaanderen niet”, aldus Jan Loos, die vermoedt dat de wolf hoogstens enkele weken blijft hangen en dan verder rondtrekt.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *