“Momenteel heb ik geen beslissing te nemen”, ontkende Ronny Deila voor de nederlaag in Westerlo dat de onderhandelingen tussen hem en Club Brugge zich in de finale fase bevinden. “In de komende dagen wil ik graag duidelijkheid”, keerde hij achteraf dan weer zijn kar. De coach van Standard lijkt op die manier bezig aan een gevaarlijk spelletje. De voornaamste vraag is wie daarvan straks precies het slachtoffer wordt.


“Ik schenk geen aandacht aan wat er over mij en mijn toekomst wordt gezegd. Ik focus mij alleen op wat voor me ligt. Voorlopig is dat gewoon mijn project bij Standard. Mijn situatie hier bevalt me”, gaf Deila afgelopen donderdag nog de indruk dat hij de Rouches trouw wilde blijven. “Wat er ook gebeurt, ik zal gelukkig zijn. Ik voel me goed in Luik. Als ik blijf, zal dat fantastisch zijn”, zette hij de deur terwijl echter toch voorzichtig op een kier. Bijster veel moeite om de toenemende geruchten over zijn verhuis naar Blauw-Zwart resoluut naar de prullenbak te verwijzen deed Deila dus niet. Na de zware 3-0 cijfers in het Kuipje, waar Standard voor de vierde keer op rij in deze Europe Play-Offs niet kon winnen, kwam de gefrustreerde Noor plots een pak scherper uit de hoek. Weliswaar nog steeds zonder volledig open kaart te spelen.

CASHEN VOOR DEILA

“Wat er verteld wordt is niet waar. Ik heb geen overeenkomst met Club Brugge. Wie geloof je, mij of de pers?”, leek Deila klare taal te speken. Toch danste hij enigszins rond de pot. Tenslotte werd nergens beweerd dat de deal helemaal rond zou zijn, al blijft Het Laatste Nieuws wel stellig overtuigd dat louter de laatste details moeten worden uitgeklaard. Naar eigen zeggen had de trainer daarentegen zelfs nog geen rechtstreeks contact met het Brugse bestuur, dat ook de Luikse directie nog op de hoogte moet stellen van haar intentie om diens afkoopclausule van een tweetal miljoen te lichten. “Ik weet niks van onderhandelingen en kreeg nog geen aanbieding. Als er gesprekken worden gevoerd, gebeurt dat via mijn zaakwaarnemer”, aldus Deila, voor wie in Jan Breydel volgens ingewijden nochtans een concreet voorstel klaarligt.

Inclusief riant salaris, voorwaarden waar zijn huidige werkgever niet zomaar aan kan tippen. Al zouden de Amerikaanse eigenaren wel bereid zijn om een inspanning te leveren. Meer nog: naar verluidt kreeg Deila, die nog twee jaar vastligt in Sclessin, intussen reeds een opgewaardeerd contract onder de neus geschoven. Daarin zouden de cijfers ondanks de financiële perikelen niet eens zo ver afwijken van die in het veel kapitaalkrachtigere Westkapelle. Zijn openlijke flirt met Blauw-Zwart levert Deila zo al zeker een loonsverhoging op. Slim bekeken? Het lek komt volgens de coach niet uit zijn kamp, maar tenzij het druk wil zetten op andere kandidaten zoals Karel Geraerts of Alfred Schreuder heeft Club er minder baat bij om geruchten de wereld in te sturen. Toch leek Deila zelf evenmin opgezet met de timing van de berichtgeving.

VERZOEK AAN BESTUUR

Tot zijn ergernis bleek de hetze rond zijn persoon zaterdag namelijk invloed te hebben op zijn spelers. “Dit moet dringend opgelost worden. Of ik blijf bij Standard en we gaan er tegenaan, of er gebeurt iets anders”, voedde de Noor, die bovendien de interesse vanuit Jan Breydel toegaf, terwijl evenwel zelf de speculaties. “Ik heb geen controle over deze situatie”, klonk het verder geïrriteerd. Nochtans kan Deila net eigenhandig een einde maken aan de afleiding door simpelweg zijn kribbel te zetten onder een verbeterd contract in Luik. Waarom houdt hij dan de boot af? Is de trainer dan toch van plan om het advies van zijn entourage te volgen en in te gaan op het Brugse aanbod? In dat geval is het logisch dat hij de nakende samenwerking geheim tracht te houden: een officiële aankondiging is sowieso pas voor na de PO’s.

Of wil Deila ook op sportief vlak het onderste uit de kan slepen bij de huidige nummer zes? Niet per se op korte termijn, het beoogde Europees ticket is al gaan vliegen, wel met het oog op volgend seizoen. Om op post te blijven vraagt de ambitieuze T1, geschrokken van de rode boekhouding in Luik, tevens sportieve garanties. Niet zo evident gezien de beperkte middelen, zeker ten opzichte van de ploeg die hem het hof maakt. Ook op de transfermarkt moet het bestuur dus een tandje bijsteken wil het haar succescoach overtuigen. “Hopelijk geeft het management hem waar hij om vraagt”, gaf de kleedkamer alvast een helder signaal. Net als de fans dragen de spelers hem op handen. Al dreigt Deila bij zijn eigen aanhang stilaan toch krediet te verspelen. Toen hij hen zaterdag ging begroeten was de ontvangst niet bepaald hartelijk.

SUPPORTERS SCEPTISCH

Hoewel hij zich verontschuldigde voor de commotie nemen zij Deila kwalijk dat hij geen duidelijkheid schept. Nadat de Rouches vorige week in extremis een zege uit handen gaven stemde de pandoering hen wellicht niet gunstiger gezind. Zaterdag neemt Standard het in eigen huis op tegen Cercle Brugge. Deila liet Sclessin eindelijk opnieuw kolken als vanouds, een sfeer die zich nu mogelijk tegen hem keert – in een poging om rustig zijn afscheid voor te bereiden probeert hij misschien wel vooral dáárom de angel er ietwat uit te halen. Of weerklinkt vanop de tribunes straks een charmeoffensief zoals Michel Preud’homme er ooit eentje kreeg in Jan Breydel, dat eerder Adrie Koster in het zadel hield ten koste van Francky Dury? Rik De Mil zijn naam werd zondag niet gescandeerd. Wie weet komt daar tegen Genk verandering in.

Heel wat Brugse supporters lijken alleszins sceptisch – zij verkiezen Schreuder of Geraerts. Bovendien zou Deila veel inspraak krijgen in het transferbeleid, waarbij Club zelfs extra geld wil vrijmaken om zijn wensen in te willigen. Een riskante zet die verkeerd kan uitpakken, want indien die aankopen weer teleurstellen zal dat de trainer persoonlijk worden aangewreven. Samen met CEO Pierre Locht en technisch directeur Fergal Harkin, aan wie hij verzekerde dat er geen sprake is van een akkoord, is Deila vandaag al volop bezig met de samenstelling van de kern voor volgend seizoen. Een afscheidsgeschenk, of net een teken dat het nooit zijn bedoeling was om de oevers van de Maas te verlaten? In dat geval speelt hij toch een gevaarlijk spelletje met de vurige achterban, die hem aanvankelijk wel als een held zal beschouwen.

PROJECT VS PRESTIGE

Een perceptie die evenwel snel kan keren mochten de mindere resultaten in de PO’s zich doortrekken. De verwachtingen zullen immers een pak groter zijn. “We hebben een langetermijnvisie. Zeggen dat we volgend jaar kampioen worden, is de waarheid geweld aandoen. Ronny kent het project”, countert Locht. Hoewel hij wist waar hij aan begon toen hij voor drie jaar tekende wil ook Deila zelf de lat echter hoger leggen, ambities die hij bij voorkeur waarmaakt op Sclessin. De belangstelling uit Brugge kwam op het ideale moment om de druk op te voeren. Al laat Standard zich niet nerveus maken. “Ons project gaat ook verder dan Deila”, aldus Locht, die voorts wel meegaf dat er vorderingen worden gemaakt in de gesprekken over een verlengd verblijf van zijn gegeerde coach. Zonder daarmee te beloven dat hij aan boord blijft.

Het ziet er niettemin alsmaar meer naar uit dat Deila gretig gebruik maakt van Club om zich niet enkel financieel te verbeteren, maar ook op sportief gebied zijn zin door te drijven bij zijn huidige werkgever. Geen rook zonder vuur weliswaar, de Noor is gevleid dat Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert aan hem denken. Verkondigt hij hier en daar louter een leugentje om bestwil, of handelt Deila toch uit eigenbelang door zowel Blauw-Zwart als de Rouches aan het lijntje te houden? Beide ploegen hebben de komende weken alleszins niets meer te winnen of te verliezen. Eén ding is dus zeker: tot hij de knoop doorhakt blijft de trainer tegen wil en dank het middelpunt van alle aandacht. Opletten geblazen dat hij zichzelf daarbij niet in een netelige positie manoeuvreert. Dury weet wat het is om met lege handen achter te blijven.

AD

Kijk en wed live op Europees topvoetbal

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *