De dieven zijn vaak uit op kostbare electronica zoals MacBooks en iPhones.© REUTERS

Antwerpen

Politiezone Antwerpen heeft recent een alarmerend aantal gevallen van diefstal met geweld vastgesteld waarbij verkopers op Facebook Marketplace het slachtoffer werden. Het gaat telkens mis tijdens de overhandiging van het verkochte voorwerp, waarbij de verdachte een mes trekt en er vandoor gaat met de kostbare elektronica, zoals MacBooks en iPhones. In een poging om de burgers te beschermen, roepen rechercheurs op tot extra waakzaamheid bij het kopen of verkopen op Facebook Marketplace.

De afgelopen jaren hebben ervoor gezorgd dat steeds meer mensen de weg naar online shopping hebben gevonden. Maar die populariteit heeft ook nieuwe uitdagingen met zich meegebracht. Zo heeft de Antwerpse politie recent een alarmerende trend vastgesteld, waarbij verkopers op Facebook Marketplace slachtoffer werden van diefstal met geweld. Het moment van de overhandiging blijkt een gouden kans voor criminelen te zijn. Die trekken zonder enige aarzeling een mes tevoorschijn en gaan er vervolgens met de kostbare goederen vandoor.

Handige tips

Om deze zorgwekkende situatie het hoofd te bieden, benadrukken de rechercheurs het belang van extra waakzaamheid bij het kopen of verkopen van goederen via Facebook Marketplace. “Bekijk goed het profiel van de koper of verkoper”, benadrukt de Antwerpse politie. “Let daarbij bijvoorbeeld op foto’s, gemeenschappelijke vrienden, maar ook op eerdere Marketplace-transacties en beoordelingen. Daarin kunnen de badges een grote rol spelen, deze geven een indicatie over de betrouwbaarheid van de verkoper.”

Volgens de rechercheurs is het ook interessant om het gsm-nummer van de koper of verkoper te vragen om de transactie verder af te spreken. Deze gegevens kunnen van grote waarde zijn voor de speurders in het geval van verdachte activiteiten. Als je dan wilt overgaan tot de aankoop of verkoop van een goed, dan spreek je best af op een openbare plaats. “Kies bij voorkeur een locatie waar veel mensen aanwezig zijn. Laat vrienden of familie weten waar je naartoe gaat en zorg dat je niet te veel cash geld bij hebt”, aldus de rechercheurs van de Antwerpse politie.

(alya)

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *