Schepen voor Haven Annick De Ridder (N-VA) sprong voor de gelegenheid zelf het water in.© Joris Herregods

Antwerpen

Wat moet je doen als je een drenkeling spot in open water? Alleszins niet in paniek achterna springen, klinkt het dinsdagmiddag tijdens de sensibiliseringscampagne van de Antwerpse haven. Met behulp van een nieuwe generatie reddingsboeikasten die meteen de hulpdiensten verwittigen, wordt het een stuk makkelijker om iemand te redden vanop het droge. Schepen voor Haven Annick De Ridder (N-VA) trok voor de gelegenheid een wetsuit aan en liet zich uit de Antwerpse dokken vissen.

Tess Jacobs

De drenkelingencijfers zijn schaars, maar in 2020 alleen al zijn er 58 personen in ons land verdronken met dodelijke afloop. “En dat is nog maar een tipje van de ijsberg”, licht spoedarts Griet Vermeulen van het UZA toe. “Er worden heel wat drenkelingen binnengebracht op onze spoedafdeling.” Bij 0- tot 19-jarigen is verdrinking zelfs de tweede belangrijkste doodsoorzaak.

“Denk na alvorens de held uit te hangen”, zegt spoedarts Griet Vermeulen (UZA).© Joris Herregods

“Tussen de overlijdens zitten ongetwijfeld een heleboel mensen die een drenkeling probeerden te helpen”, zegt Vermeulen. Tijdens de sensibiliseringscampagne wordt daarom vooral benadrukt wat je als omstaander kan ondernemen. “Denk na alvorens de held uit te hangen en spring niet zomaar het water in wanneer je een drenkeling ziet.”

Contact met koud water zorgt immers voor een shockreactie, waardoor je sneller gaat ademen, water inhaleert en vervolgens het bewustzijn verliest. “Daarna heb je maar vijf minuten om er zonder hersenschade vanaf te komen”, klinkt het.

Wat moet je dan wel doen wanneer je iemand in het water opmerkt? “Blijf op het droge, verwittig de hulpdiensten en werp de drenkeling een reddingsmiddel toe. Kijk of er een reddingsboeikast in de buurt staat”, benadrukt Vermeulen. Indien je gebruikmaakt van zo’n kast, worden de hulpdiensten automatisch verwittigd. “Ga alleen het water in als je daarvoor bent opgeleid en doe dit niet zonder reddingsvest en beveiliging met touw vanaf de waterkant. Zelfs bij ervaren zwemmers kunnen stromingen en een paniekreactie tot een hartstilstand leiden.”

Reddingsboei met tracker

De aanwezigheid van reddingsboeikasten is cruciaal. “Op drukke plaatsen met veel voorbijgangers en in havengebieden zouden er om de 250 meter kasten moeten staan”, zegt Barbara Van der Steen, CEO van General Floating Equipment (GFE). Dat is in de Antwerpse haven het geval, maar diefstal en verweerde reddingsboeien kosten soms mensenlevens. Informatielabels op de nieuwe generatie kasten gaan die problemen tegen. “Een ingebouwde ‘lifebuoy finder’ slaat automatisch alarm bij de hulpdiensten van zodra de reddingsboei het water raakt en deelt de coördinaten waar het slachtoffer zich bevindt”, klinkt het. “Ook de smart housing van de reddingsboeikast licht automatisch de hulpcentrale in.”

De slimme reddingsboei verwittigt automatisch de hulpdiensten én deelt de coördinaten van het slachtoffer dat zich in het water bevindt.© Joris Herregods

Om de sensibiliseringscampagne extra kracht bij te zetten, besloot schepen voor Haven Annick De Ridder (N-VA) zelf het water in te springen in het bijzijn van het Rode Kruis en GFE. Met behulp van een nieuwe generatie reddingsboeikast werd De Ridder in een mum van tijd vlotjes uit het water gevist. “Water is leuk, maar ook levensgevaarlijk”, besluit een doorweekte De Ridder. “Voorzichtigheid is daarom altijd gewezen.”

Schepen Annick De Ridder neemt de proef op de som.© Joris Herregods

Met behulp van de slimme reddingsboei wordt De Ridder succesvol geëvacueerd.© Joris Herregods

© Joris Herregods

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *