Schepenen Maarten Blommaert (N-VA) en Karim Van Overmeire (N-VA) in het stadsarchief met medewerker Jeroen Meert.© Brent Saey

Aalst

Zo’n 7.600 Aalsterse bouwdossiers die ouder zijn dan 120 jaar, zijn voortaan digitaal op te vragen. Tot vandaag werden wekelijks zestig tot tachtig oude, papieren dossiers manueel van het stadsarchief naar het stadhuis gebracht. De digitalisering zorgt nu voor een eenvoudigere aanvraagprocedue. Binnen dit en vijf jaar moeten ook de zowat 50.000 andere bouwdossiers digitaal beschikbaar zijn.

Brent Saey

Er kwam heel wat voorbereidend werk aan te pas, maar de stad is erin geslaagd om oude bouwdossiers van 1798 tot 1943 te digitaliseren. “Aalst beschikt als een van de eerste steden in Vlaanderen over een Bouwdossier Applicatie (BDA) ,waarmee inwoners en ambtenaren online bouwdossiers kunnen raadplegen”, vertelt schepen Maarten Blommaert (N-VA).

“Aanvragers kunnen er de nodige bouwplannen en vergunningen opvragen. Op die manier verlichten we het administratieve werk en kunnen de dossiers sneller vooruitgaan.” (Lees verder onder de foto)

De bouwdossiers zijn digitaal beschikbaar via het e-loket van de stad.© Brent Saey

Vandaag gaat het om gedigitaliseerde dossiers van tot wel 120 jaar geleden waarbij geen auteursrechten meer op de plannen aanwezig zijn. “Als proefproject hebben we alle Aalsterse bouwdossiers uit die periode beschikbaar gemaakt”, zegt schepen Karim Van Overmeire (N-VA). “Dat zijn er 7.600. Die dossiers kunnen voortaan opgevraagd worden via het e-loket.”

Broze documenten beschermd

Uiteindelijk wil de stad alle bouwdossiers van Aalst en de deelgemeenten digitaliseren. “We rekenen daarvoor op nog een periode van drie tot vijf jaar”, zeggen Jeroen Meert en Michel Igual-Pacheco, medewerkers van het stadsarchief. “Er is al heel wat werk aan voorafgegaan. Zo moesten we bijvoorbeeld ontelbare plastic mapjes en nietjes verwijderen. Het voordeel is dat de oorspronkelijke en vaak broze documenten nu beschermd kunnen blijven en aanvragers een digitale versie kunnen downloaden.” (Lees verder onder de foto)

Onder meer dit oud bouwdossier uit het archief werd gedigitaliseerd.© Brent Saey

Bouwdossiers die ouder zijn dan 120 jaar, kunnen intussen al vrij en digitaal worden ingekeken. Voor jongere dossiers, van na 1903, moeten aanvragers eerst een formulier invullen. Na goedkeuring krijgen ze dan een tijdelijke en unieke, digitale link. Sommige delen van die dossiers kunnen worden afgeschermd als ze niet relevant of privacygevoelig zijn.

Vijfhonderd lopende meter

“We willen de digitalisering uiteindelijk uitbreiden naar alle bouwdossiers van Aalst en de deelgemeenten”, zegt Van Overmeire. “Dan spreken we over 55.000 dossiers die goed zijn voor vijfhonderd lopende meter.”

Het online archief is te raadplegen via bouwdossiers.aalst.be.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *